default-logo

Kiszony seler korzeniowy

Kiszony seler jest dobry o każdej porze roku, zimą wzbogaca nasze jelita w kwas mlekowy, wiosną, latem i jesienią również i dodatkowo smakuje wybornie jak najlepsza surówka.

Polecam gorąco, tym bardziej że szybko się kisi i mamy porcje zdrowej przekąski.

Polecam gorąco.

Seler korzeniowy w kiszonce.

Kiszony seler korzeniowy


Kiszony seler korzeniowy



Składniki:

  • bulwa selera korzeniowego ok. 1000 g 
  • 1 – 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej nierafinowanej

Kiszony seler korzeniowy


Kiszony seler korzeniowy

Przygotowanie:

Selera umyłam, osuszyłam, obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach.

Kiszony seler korzeniowy

Można selera pokroić w cieniutkie plasterki albo w słupki, tutaj jak Wam pasuje.

Do dużej miski włożyłam starty seler i wsypałam łyżeczkę soli, wmasowałam dłońmi sól w selera.

Kiszony seler korzeniowy

Potem spróbowałam czy jest dość słony, dla mnie był, jeśli nie dosypcie więcej.

Seler po tej operacji masażu zwiotczał i uwolnił swój aromat.

Seler przełożyłam do wyparzonego wcześniej słoja, uciskając każdą warstwę aby było jak najmniej powietrza a na powierzchni pojawi się sok.

Kiszony seler korzeniowy

Słój zamknęłam, ale nie do końca aby powstały gaz miał gdzie ulatywać.

W słoju powinno zostać 10 cm wolnego miejsca.

Słój stał w szafce kuchennej 5 dni.

Jeśli na powierzchni pojawi się piana to jest normalne.

Seler kisi się 5 – 7 dni, należy próbować i zajadać.

Po ukiszeniu słoik z selerem przechowywałam w lodówce.

Kiszony seler korzeniowy

Smacznego.

Przepis z książki „Fermentacja warzyw” K.K Shockey, Ch.Shockey

„Podróże małe i duże”

Kiszony seler korzeniowy
Trznadel
About the Author

Leave a Reply

*