default-logo

Kiszone śliwki

wtorek, 9 października 2018

Kiszone śliwki

Kiszonki to raj dla naszego układu pokarmowego i dlatego wszystko co daje się ukisić należy zamienić w kiszonkę.

Śliwki do kiszenia nadają się znakomicie, jeśli macie małe węgierki, trzeba je kisić z pestkami aby się nie rozpadły, większe tak jak moje można wydrylować.

Smakują znakomicie do sałatek, sosów i same również, są alternatywą do śliwek w occie.

Kiszonka ze śliwek.

Kiszone śliwki


Kiszone śliwki


Kiszone śliwki

Składniki:

  • 1000 g śliwek węgierek lub innych
  • 2 liście wiśni
  • 3 liście czarnej porzeczki
  • 2 liście winogrona
  • 3 – 4 gałązki koperku
  • 1 czosnek
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka soli na każde 1000 ml wody


Kiszone śliwki


Kiszone śliwki


Przygotowanie kiszonych śliwek:

  • Śliwki umyłam i wydrylowałam.
  • Jak już pisałam wcześniej małe śliwki dobrze jest zostawić z pestkami, duże można drylować ale niekoniecznie, wybór zostawiam Wam.
  • Umyłam liście i koperek.
  • W słoiku na zmianę układałam śliwki, liście i koperek, zasypałam ziarnami, dodałam czosnek i pokruszony cynamon.
  • Wodę zagotowałam, rozpuściłam sól, przestudziłam, wlałam do śliwek, zakręciłam słój przez owocówkami ale nie do końca aby gaz miała gdzie się ulatniać.
  • Po tygodniu śliwki są gotowe.
  • Warto popróbować innej wersji utrwalania walorów śliwek.


Kiszone śliwki


Kiszone śliwki


Kiszone śliwki

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kiszone śliwki
Koźlarz babka
About the Author

Leave a Reply

*