default-logo

Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem

Kisiel to najprostszy deser a jeden z najsmaczniejszych.

Dziś proponuje kisiel z borówki podkręcony nasionkami kardamonu, które nadają deserowi jedynego i niepowtarzalnego charakteru orientalnego.

Polecam gorąco dla małych i dużych.

Borówkowy kisiel z borówki.

Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem


Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem



Składniki:

  • 500 ml wody
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łupinki z nasionkami kardamonu
  • 200 g borówki amerykańskiej + garść do dekoracji


Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem


Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem

Przygotowanie kisielu:

  • Borówki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą, dodałam łupinki kardamonu, zagotowałam, gotowałam 5 minut, lekko rozgniotłam tłuczkiem.

    Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem

  • 1/3 szklanki wody wymieszałam z mąką i wlałam do gotujących się borówek, wymieszałam, zagotowałam i gotowałam jeszcze minute aż kisiel zgęstniał.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam, przelałam do szklaneczek, udekorowałam świeżymi borówkami.


Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kisiel z borówki amerykańskiej z kardamonem
Zamek krzyżacki w Radzyniu Chełmińskim
About the Author

Leave a Reply

*