default-logo

Kanapki z Mimolette i guacamole

Ser Mimolette to ser podpuszczkowy długo dojrzewający, od 6 do nawet 24 miesięcy, który nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym serem.

Ma pomarańczowy piękny kolor i głęboki, orzechowo – karmelowy smak.

Idealny ser na kanapki z różnymi dodatkami.

Tym razem dodatkiem jest guacamole czyli meksykański dip, połączenie idealne.

Polecam kanapki nie tylko na śniadanie ale również na wczesny obiad czy kolację.

Kanapki na śniadanie.

Kanapki z Mimolette i guacamole


Kanapki z Mimolette i guacamole

Składniki: 4 porcje

  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 8 plastrów sera Mimolette
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 nieduże żółte pomidory
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mała cebulka drobniutko posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobniutko posiekany
  • szczypiorek do posypania

Kanapki z Mimolette i guacamole


Kanapki z Mimolette i guacamole

Przygotowanie kanapek:

  • Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i obrałam skórkę, rozgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
  • Cebulę i czosnek posiekałam, pokroiłam w drobną kosteczkę pomidora, wymieszałam z awokado.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Chlebki ułożyłam na suchym, rozgrzanym blacie grillowym i podpiekłam z jednej strony.
  • Można podpiekać na patelni.
  • Po przewróceniu chleba na druga stronę na wierzchu ułożyłam plastry sera i podpiekałam aż ser zaczął się topić.
  • Na wierzchu ułożyłam porcję dipu i posypałam posiekanym szczypiorem.

Kanapki z Mimolette i guacamole

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Kanapki z Mimolette i guacamole
Kulki cisu
About the Author

Leave a Reply

*