Ser Mimolette to ser podpuszczkowy długo dojrzewający, od 6 do nawet 24 miesięcy, który nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym serem.
Ma pomarańczowy piękny kolor i głęboki, orzechowo – karmelowy smak.
Idealny ser na kanapki z różnymi dodatkami.
Tym razem dodatkiem jest guacamole czyli meksykański dip, połączenie idealne.
Polecam kanapki nie tylko na śniadanie ale również na wczesny obiad czy kolację.
Kanapki na śniadanie.
Składniki: 4 porcje
- 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 8 plastrów sera Mimolette
- 2 dojrzałe awokado
- 2 nieduże żółte pomidory
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mała cebulka drobniutko posiekana
- 1 ząbek czosnku drobniutko posiekany
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie kanapek:
- Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i obrałam skórkę, rozgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
- Cebulę i czosnek posiekałam, pokroiłam w drobną kosteczkę pomidora, wymieszałam z awokado.
- Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Chlebki ułożyłam na suchym, rozgrzanym blacie grillowym i podpiekłam z jednej strony.
- Można podpiekać na patelni.
- Po przewróceniu chleba na druga stronę na wierzchu ułożyłam plastry sera i podpiekałam aż ser zaczął się topić.
- Na wierzchu ułożyłam porcję dipu i posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Kulki cisu |