default-logo

Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym

Kupiłam takie małe tuby kalmarów, które aż prosiły się aby je nadziać czymś pysznym.

Pod ręką było sorgo i stwierdziłam że czemu nie? i tak oto powstało przepyszne danie, które polecam gorąco.

Sorgo jest jednym z najważniejszych i najpopularniejszych zbóż na świecie.

Jako zboże bezglutenowe jest bowiem alternatywą dla pszenicy a do tego jest pyszne, spróbujcie zamiast kaszy czy ryżu, posmakuje na pewno.

Kalmary nadziewane.

Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 800 g małych kalmarów 


Nadzienie: 

  • 100 g białego sorgo
  • 150 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku


Dodatkowo:

  • oliwa do smażenia
  • mąka ryżowa do obtaczania


Sos:

  • 250 ml passaty pomidorowej z ziołami
  • ew. reszta nadzienia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru trzcinowego


Do podania:

  • grzanki
  • cytryna
  • natka pietruszki


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym

Przygotowanie kalmarów i nadzienia:

  • Kalmary miałam mrożone więc je najpierw rozmroziłam, oczyściłam z ostrej ości, umyłam i osuszyłam.
  • Sorgo dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie a rano ugotowałam według instrukcji na opakowaniu – ok. 30 minut.
  • Ugotowane sorgo wystudziłam, dodałam posiekany czosnek, sól, pieprz i passatę, wymieszałam.
  • Każdą tubę kalmara nadziałam do pełna.
  • Obtaczałam kalmary w mące ryżowej i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.


Przygotowanie sosu:

  • Passatę wlałam do garnka, dodałam sól, pieprz i cukier a także resztę nadzienia bo mi zostało.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał, włożyłam do niego podsmażone kalmary i podgrzewałam 3 minuty.
  • Bagietkę pokroiłam na kromki i podpiekłam na suchej patelni.
  • Podałam kalmary z grzankami, posypane natką pietruszki z cząstkami cytryny.


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym


Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Kalmary nadziewane sorgo z grzankami i sosem pomidorowym
Kalina wonna
About the Author

Leave a Reply

*