default-logo

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono

czwartek, 18 października 2018

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono

Kalafior tak przygotowany jest pyszny i ładnie się prezentuje.

Ja zajadałam go jako samodzielne danie ale można dla większych głodomorów podać jako dodatek do mięsa na obiad.

Tak czy tak smakuje wybornie i polecam gorąco.

Zielony kalafior zapiekany z sosem czosnkowym.

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono



Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 g świeżego szpinaku
  • garść świeżych ziół: majeranek, estragon, oregano, tymianek, kolendra


Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono

Przygotowanie kalafiora:

  • Szpinak umyłam, osuszyłam, zmiksowałam na papkę a potem wycisnęłam sok przez gazę.
  • W garnku zagotowałam ok. 2 litrów wody, dodałam umyte zioła, sól, cukier, masło i sok ze szpinaku.


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono


  • Kalafiora podzieliłam na różyczki i włożyłam do gotującej wody.


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono


  • Gotowałam ok. 10 minut.
  • Wydobyłam różyczki kalafiora z wody, ułożyłam je w naczyniu do zapiekania.
  • Z miękkiego masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, cukru, pieprzu, oleju i soku z cytryny zrobiłam sos, rozcierając masło widelcem i łącząc z pozostałymi składnikami.
  • Różyczki kalafiora posmarowałam czosnkowym masłem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 C z termoobiegiem i zapiekałam 15 – 20 minut aż kalafior się przyrumienił.


Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Kalafior zapiekany z sosem czosnkowym na zielono
Letni bukiet
About the Author

Leave a Reply

*