default-logo

Jogurtowiec na zimno z truskawkami – sernik na zimno z truskawkami

Czas truskawkowy, czerwiec, więc nie może zabraknąć ciasta na zimno a jeżeli jest jeszcze całkiem fit to czemu nie.

Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy się jogurtowcem, sernikiem bo mamy dużo czasu.

Sernik znalazłam u Olgi Smile i taki jaki on prosty taki smakowity więc polecam gorąco.

Sernik na zimno z truskawkami.

Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami


Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami


Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami

Składniki: tortownica 22 cm

Spód:

  • 150 – 200 g ciastek czekoladowych
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła

Masa jogurtowa:

  • 1000 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • żelatyna na 1500 ml płynu – ja dałam 2 opakowania żelatyny deserowej
  • 300 ml mleka lub wody
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru pudru trzcinowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub amaretto
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek

Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami


Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami


Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami

Przygotowanie:

  • Ciastka rozkruszyłam na proszek – ja w blenderze ale można wsypać do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
  • Pokruszone ciastka wymieszałam z rozpuszczonym masłem.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciastka dociskając je do dna tortownicy.
  • Tortownicę wstawiłam do lodówki.
  • Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500 ml wody, wystudziłam.
  • Najlepiej jak jogurty mają temperaturę pokojową.
  • Wlałam je do miski, dodałam cukier puder, aromat migdałowy i zmiksowałam na puszystą masę.
  • Żelatynę zmiksowałam z mlekiem, tą deserową tak się przygotowuje, jeśli macie zwykłą w proszku trzeba ją namoczyć w mleku a potem podgrzać aby się rozpuściła a potem przestudzić.
  • Do masy jogurtowej dodałam ciągle miksując żelatynę, dokładnie zmiksowałam kilkanaście sekund.
  • Przelałam masę do tortownicy na stężały spód.
  • Truskawki umyłam i obrałam, ułożyłam na wierzchu masy jogurtowej, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia – około godziny.
  • Teraz wylałam na wierzch galaretkę, moja się cała nie zmieściła więc resztę która mi została wychłodziłam do stężenia w miseczce i stężałą posiekałam, ułożyłam na wierzchu sernika.
  • Sernik powinien być w lodówce minimum 4 godziny.

Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami


Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami

Smacznego.

Przepis według pomysłu Olga Smile.

„Podróże małe i duże”

Jogurtowiec na zimno z truskawkami - sernik na zimno z truskawkami
Letnie kwiaty – surfinie

Kwiaty lata w pięknych donicach cieszą oczy zawsze.

Tutaj w Ciechocinku.

About the Author

Leave a Reply

*