default-logo

Jajka w stylu Jalisco – meksykańskie danie obiadowe

Tak podane jaja po meksykańsku smakują wspaniale i zajada się je z przyjemnością.

Fajne dodatki takie jak awokado i chorizo sprawiają że smak jest niesamowity, polecam.

Jeśli nie macie dziś obiadu, polecam jajka po meksykańsku.

Jajka po meksykańsku na tortilli.

Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe


Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe



Składniki: 4 porcje

  • 4 tortille kukurydziane
  • 1 awokado
  • sok z limonki lub cytryny
  • 180 g kiełbasy chorizo
  • 2 łyżki masła lub wody do podgrzania tortilli
  • 4 jajka
  • 4 łyżki pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżka cebulki dymki – posiekanej
  • ulubiona salsa


Salsa:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 – 5 ogóreczków konserwowych pikantnych
  • 2 łyżki konserwowych cebulek żółtych
  • sól morska
  • pieprz czarny


Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe


Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe

Przygotowanie salsy:

  • Pokroiłam w małą kosteczkę ogórki, pomidory i cebulę, wymieszałam.
  • Dodałam sól, pieprz i marynowaną cebulkę i dokładnie wymieszałam.


Przygotowanie dania:

  • Na patelni na maśle lub bez tłuszczu ale skropione wodą podgrzałam placki tortilli.
  • Każdą podgrzaną tortillę zawijałam w ściereczkę aby nie wystygła.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż na połowy, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
  • Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na patelni, potem ułożyłam na wszystkich podgrzanych plackach.
  • Jaja usmażyłam na maśle – sadzone.
  • Na każdym placku ułożyłam salsę, awokado i jajo, posypałam serem feta.
  • Posypałam kolendrą i dymką.
  • Podałam od razu.


Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe

Smacznego.

Przepis kuchni meksykańskiej.

„Podróże małe i duże”

Jajka w stylu Jalisco - meksykańskie danie obiadowe
Ruiny zamku w Bodzentynie
About the Author

Leave a Reply

*