default-logo

Jaja sadzone na botwince

poniedziałek, 3 maja 2021

Jaja sadzone na botwince

Podogadzajmy sobie trochę dzisiaj.

Mamy majówkę i nic nam nie wolno, przynajmniej w moim województwie więc nie choć podniebienie się cieszy.

Tak przyrządzona botwinka smakuje wybornie z dodatkiem szparagów i jaja.

Polecam gorąco do wypróbowania, będzie smakowało.

Jaja i botwinka.

Jaja sadzone na botwince

Jaja sadzone na botwince

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek szparagów – 250 g
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 jaja
  • bagietka do podania

Jaja sadzone na botwince

Przygotowanie dania:

  • Botwinkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam na małe kawałki.
  • Szparagom odcięłam główki, odłamałam zdrewniałe części, pokroiłam w plasterki.
  • Szalotkę pokroiłam w półplasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam szparagi oprócz główek oraz botwinkę przez 3 minuty.
  • Posoliłam, nakryłam pokrywką i dusiłam kolejne 3 minuty.
  • Potem dodałam szalotkę i smażyłam jeszcze kolejne 2 minuty.
  • Skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam pieprzem, dodałam kwiatki szparagów, smażyłam minutę.

Jaja sadzone na botwince

  • Zrobiłam dołki w masie botwinkowej i wbiłam w nie jaja, posoliłam.
  • Smażyłam jeszcze do momentu aż białka się ścięły a żółtka pozostały półpłynne.
  • Podałam z bagietką.

Jaja sadzone na botwince

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Jaja sadzone na botwince
Frezje


About the Author

Leave a Reply

*