Jaglane placki często goszczą na naszym stole, są nie tylko zdrowe, nie tylko dbają o naszą przemianę materii ale są po prostu pyszne.
Tutaj podane na wytrawnie są idealne na obiad w domu czy w pracy, polecam.
Podałam je ze szpinakiem z czosnkiem i serem kremowym oraz z awokado z sokiem z cytryny.
Placki z kukurydzą z kaszy jaglanej.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 170 g kukurydzy z puszki
- 8 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Do podania:
- awokado z sokiem z cytryny
- szpinak smażony z czosnkiem i serkiem śmietankowym
- kiełki rzodkiewki
Przygotowanie placków:
- Ugotowaną kaszę jaglaną włożyłam do misy malaksera, dodałam mąkę ziemniaczaną, jaja, sól, pieprz, kurkumę i zmiksowałam całość na gładkie ciasto.
- Dodałam do ciasta osączoną kukurydzę i wymieszałam.
- Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam z awokado rozgniecionym z solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami rzodkiewki a także ze szpinakiem smażonym z czosnkiem z dodatkiem serka śmietankowego.
Smacznego.
Pomysł własny.
„Podróże małe i duże”
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie |