default-logo

Jaglane placki z kukurydzą

Jaglane placki często goszczą na naszym stole, są nie tylko zdrowe, nie tylko dbają o naszą przemianę materii ale są po prostu pyszne.

Tutaj podane na wytrawnie są idealne na obiad w domu czy w pracy, polecam.

Podałam je ze szpinakiem z czosnkiem i serem kremowym oraz z awokado z sokiem z cytryny.

Placki z kukurydzą z kaszy jaglanej.

Jaglane placki z kukurydzą


Jaglane placki z kukurydzą



Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 8 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia


Do podania: 

  • awokado z sokiem z cytryny
  • szpinak smażony z czosnkiem i serkiem śmietankowym
  • kiełki rzodkiewki 


Jaglane placki z kukurydzą


Jaglane placki z kukurydzą

Przygotowanie placków:

  • Ugotowaną kaszę jaglaną włożyłam do misy malaksera, dodałam mąkę ziemniaczaną, jaja, sól, pieprz, kurkumę i zmiksowałam całość na gładkie ciasto.
  • Dodałam do ciasta osączoną kukurydzę i wymieszałam.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z awokado rozgniecionym z solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami rzodkiewki a także ze szpinakiem smażonym z czosnkiem z dodatkiem serka śmietankowego.


Jaglane placki z kukurydzą

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Jaglane placki z kukurydzą
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*