default-logo

Hummus z buraków – pasta z buraków

Hummus to arabska pasta z ciecierzycy i pasty sezamowej tahini.

Moja dzisiejsza pasta to wariacje na temat hummusu czyli pasta z buraka z tahiną.

Jest taka dobra że warto zrobić więcej bo zajadać ją można łyżeczką.

Idealna będzie do pieczywa czy do warzyw, z makaronem też świetnie się nada.

Buraczkowa pasta – czyli hummus z buraka.

Hummus z buraków - pasta z buraków


Hummus z buraków - pasta z buraków



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki sezamowej pasty tahini
  • 1 średni upieczony burak ćwikłowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • oliwa do skropienia 
  • czarnuszka do posypania


Hummus z buraków - pasta z buraków


Hummus z buraków - pasta z buraków

Przygotowanie pasty z buraków:

  • Upiekłam buraki w folii w piekarniku nagrzanym do 200 C.
  • Piekłam je przez 50 minut, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na plastry i włożyłam do kielicha blendera.
  • Dodałam osączoną ciecierzycę, posiekany czosnek i pastę tahini, zmiksowałam na gładką pastę.
  • Na koniec dodałam sól, sok z cytryny i ponownie zmiksowałam.
  • Przełożyłam na miseczkę, polałam oliwą i posypałam czarnuszką.
  • Przechowuje się świetnie w lodówce do tygodnia.


Hummus z buraków - pasta z buraków

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Hummus z buraków - pasta z buraków
Jesień w zabytkowym Parku w Leśmierzu
About the Author

Leave a Reply

*