default-logo

Gruszkowa delicja

Nazwałam ten smakołyk delicją bo jest to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam.

Pracy przy nim niewiele a smak wynagradza czas oczekiwania na smakołyk.

Sprawcie sobie taką delicję i delektujcie się razem z bliskimi przy kawie czy herbacie.

Delicja gruszkowa.

Gruszkowa delicja

Gruszkowa delicja

Składniki: tortownica 26 cm

Spód:

  • 100 g herbatników „Blacky” Petit Beurre
  • 80 g rozpuszczonego masła

Masa:

  • 3 mocno dojrzałe gruszki
  • 3 gruszki półtwarde
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 150 g skyru naturalnego
  • 5 pełnych łyżek ksylitolu
  • 100 g białej czekolady
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • cynamon do posypania

Gruszkowa delicja

Gruszkowa delicja

Przygotowanie sernika:

  • Rozpuściłam masło na spód.
  • Herbatniki zmiksowałam na pył i wymieszałam z rozpuszczonym masłem.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wysypałam na dno herbatniki, ugniotłam.
  • Wstawiłam tortownicę do lodówki.

Masa:

  • Najpierw obrałam i zmiksowałam dojrzałe gruszki.
  • Gruszki półtwarde obrałam i pokroiłam na ćwiartki.
  • Jogurt grecki wymieszałam ze skyrem i ksylitolem.
  • Dodałam mus z gruszek, wymieszałam.
  • Ubiłam na sztywno śmietankę.
  • Dodałam sok z cytryny.
  • Rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę.
  • Żelatynę namoczyłam w 1/2 szklanki wody a potem podgrzewając rozpuściłam ją.
  • Ubitą śmietankę wymieszałam delikatnie z masą jogurtową.
  • Potem dodałam ciągle mieszając przestudzoną czekoladę i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
  • Masę gruszkową wylałam na herbatnikowy spód.
  • Ćwiartki gruszek na kształt kwiatka powciskałam w masę.
  • Wyrównałam wierzch a potem tortownicę wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem posypałam wierzch cynamonem.

Gruszkowa delicja

Gruszkowa delicja

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Gruszkowa delicja
Ratusz w Korniku woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*