default-logo

Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo

Galette to z francuska ciasto, placek, a u mnie dodatkowo, jest to placek w rustykalnym stylu.

Ulubione warzywa zawinęłam w ciasto filo a potem upiekłam, prosto i smacznie.

Ja dodałam botwinkę i kalafiora, możecie jednak dodać swoje ulubione warzywa a zamiast ciasta filo wykorzystać ciasto francuskie, też będzie pysznie.

Zapraszam na obiad albo na wczesną kolację.

Francuski placek z botwinką, kalafiorem w cieście filo.

Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo


Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo



Składniki:

  • 1/4 średniego kalafiora
  • 2 buraki z liśćmi – botwinka
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka włoskich ziół al pomodoro
  • 60 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki octu czosnkowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii sałatowej
  • 2 łyżki uprażonych nasion dyni
  • 4 płaty ciasta filo
  • olej do smarowania
  • olej do smażenia – 1 łyżka


Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo


Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo

Przygotowanie:

  • Umyłam i osuszyłam warzywa, rozdrobniłam kalafiora na maleńkie różyczki, głąba posiekałam.
  • Botwinkę pokroiłam w kostkę razem z listkami.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam buraki z listkami i kalafiora, jakieś 5 minut.
  • Skropiłam na patelni warzywa octem czosnkowym, dodałam sól czosnkową, zioła włoskie i smażyłam jeszcze 3 minuty.
  • Ciasto filo rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – jeden płat – posmarowałam go letnią wodą aby lekko zmiękł, nałożyłam na niego następny płat i też go posmarowałam i tak jeszcze dwa razy.
  • Nie lejcie wody na ciasto bo się będzie rwało, tylko smarujcie.
  • Na środku ciasta umieściłam usmażoną botwinkę z kalafiorem, pokruszyłam na nie ser pleśniowy i brzegi ciasta zwinęłam do środka tworząc koło a na wierzchu je lekko drapując.
  • Ciasto jest plastyczne i daję się formować.
  • Spryskałam ciasto po wierzchu olejem aby podczas pieczenia nie popękało.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do zezłocenia ciasta.
  • Na suchej patelni uprażyłam pestki dyni, wystudziłam.
  • Posiekałam bazylię.
  • Upieczony placek posypałam uprażonymi pestkami dyni i posypałam posiekaną bazylią.


Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo


Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Galette z botwinką, kalafiorem w cieście filo
Stawy w Sarnowie
About the Author

Leave a Reply

*