default-logo

Galaretka marchwiowo – truskawkowa

Samo zdrowie w pucharkach.

Nie muszę chyba dodawać że sok z marchwi wyciskamy sami z bio marchewek?

Truskawki mrożone są najlepsze o tej porze roku, zajadajcie, bo te w marketach nie są chyba najzdrowsze choć wyglądają kusząco.

Szybko i tanio mamy zdrowy deser w pucharkach, polecam.

Galaretka z marchwi i truskawek.

Galaretka marchwiowo - truskawkowa

Składniki:

  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi
  • 250 g truskawek – miałam mrożone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu – u mnie malinowy

Galaretka marchwiowo - truskawkowa

Przygotowanie galaretki:

  • Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie.
  • Wycisnęłam sok z marchwi a truskawki zmiksowałam.
  • Potem żelatynę podgrzałam aby się rozpuściła i połowę dodałam do marchewki a drugą połowę do truskawek.
  • Dokładnie wymieszałam.
  • Na dno pucharków wlałam marchewkowy płyn, wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
  • Na marchewkę wylałam tężejącą galaretkę truskawkową.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Jogurt wymieszałam z miodem i przed podaniem wyłożyłam na galaretkę.

Galaretka marchwiowo - truskawkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Galaretka marchwiowo - truskawkowa
Zamek w Kórniku woj. wielkopolskie
About the Author

Leave a Reply

*