default-logo

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej

czwartek, 17 grudnia 2020

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej

Przepis pochodzi z bloga Marty Dymek – Jadłonomia.

Powiem tylko tyle że jest bardzo aromatyczny, pyszny i pożywny, warto zajadać z ogórkiem kiszonym, smakuje wówczas obłędnie.

Polecam gorąco.

Pasztet wegański z fasoli.

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej


Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 owoce jałowca
  • 1 goździk
  • olej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 2 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli – ja miałam białą
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól morska
  • czarny pieprz

Do foremki: 

  • olej  
  • bułka tarta 
  • mielone orzechy

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej

Przygotowanie pasztetu:

  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, jabłko wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę  i jabłko, oraz paprykę ostrą i wędzoną, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.
  • Smażyłam na średnim ogniu aż cebula prawie się rozgotowała a jabłka rozpadły.
  • Wyjęłam większe przyprawy: liść ziele, jałowiec i goździki.
  • Zmiksowałam dokładnie ugotowaną kaszę jaglaną.
  • Uduszoną cebulkę dodałam do zmiksowanej kaszy, dodałam także osączoną na sicie fasolę z puszki i pozostałe przyprawy i zioła.
  • Zmiksowałam całość na gładką, bardzo aromatyczną pastę.
  • Foremki wysmarowałam olejem i posypałam bułką tartą i orzechami, przełożyłam do nich pasztet.
  • Po wierzchu posypałam posiekanymi orzechami.
  • Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 – 50 minut.
  • Po upieczeniu wystudziłam pasztet i wstawiłam na noc do lodówki.
  • na drugi dzień zajadamy.

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Fasolowy pasztet z jabłkiem z kaszy jaglanej
Pałac Wojanów woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*