Tak jak w tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika.
Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup, sałatek, posypać można różnymi ziarnkami zgodnie z upodobaniami.
Spróbujcie zresztą sami, polecam.
Bułeczki z czarnuszką na śniadanie.
Składniki: 8 sztuk
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka soli
- 220 g ciepłej wody
- 40 g oleju
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 jajo do posmarowania
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie bułeczek:
- Do miski robota wsypałam mąki, dodałam sól, cukier, wymieszałam.
- Drożdże rozpuściłam w odrobinie wody, dodałam do miski, wlałam wodę, olej i wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Podzieliłam je na 8 części i z każdej uformowałam małą bułeczkę.
- Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajem, posypałam czarnuszką.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 25 – 30 minut, aż bułki pięknie się zrumieniły.
- Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Lipcowy zachód słońca |