default-logo

Dyniowe placuszki z ricottą

Placuszki idealne na śniadanie czyli placuszki dyniowe.

Dodatek ricotty sprawia że placki są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.

Polecam zatem do wypróbowania.

Placki z dynią i ricottą.

Dyniowe placuszki z ricottą


Dyniowe placuszki z ricottą



Składniki:

  • 250 g dyni startej na tarce o grubych oczkach 
  • 250 g ricotty 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej T 650 
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • sos czekoladowy do polania 
  • olej do smażenia


Dyniowe placuszki z ricottą

Przygotowanie:

  • Dynię obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Dodałam do niej ricottę, sól, mleko i wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszałam dokładnie.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i nakładałam łyżką porcję masy na placek.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor, usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Na talerzu polałam sosem czekoladowym.

Dyniowe placuszki z ricottą

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

„Podróże małe i duże”

Dyniowe placuszki z ricottą
Sam ale nie samotny – słonecznik
About the Author

Leave a Reply

*