default-logo

Domowy ocet czereśniowy

Nie byłam przekonana do tej pory do robienia własnych octów, jednak po zrobieniu domowego octu czereśniowego to się zmieniło.

Ocet jest bardzo aromatyczny i pyszny, do tego zdrowy a sałatki z jego użyciem będą przepyszne.

Możecie zrobić ocet z wiśni czy innych jeszcze owoców, warzyw i czego tam dusza zapragnie.

Czereśniowy ocet jednak jest jedyny i  niepowtarzalny, polecam do zrobienia.

Na pierwszy raz zrobiłam małą porcję i tak też podaję ale następnym razem zrobię więcej.

Przepis pochodzi ze strony Octy Lileusza na FB.

Domowy ocet z czereśni.

Domowy ocet czereśniowy


Domowy ocet czereśniowy



Składniki:

  • słoik litrowy
  • czereśnie z pestkami do 1/2 wysokości słoja
  • woda
  • cukier trzcinowy lub biały


Domowy ocet czereśniowy


Domowy ocet czereśniowy

Przygotowanie domowego octu czereśniowego:

  • Najpierw przyszykowałam słoik, wymyłam go i wyparzyłam.
  • Naszykowałam gazę i gumkę.
  • Czereśnie wraz z pestkami umyłam i włożyłam do słoja.
  • Wody należy wlać tyle aby 5 cm od góry zostawić miejsce na fermentację.
    Domowy ocet czereśniowy
    ocet czereśniowy
  • Cukier do wody dodałam w proporcji 4 łyżki na litr, chyba że wsad jest bardzo kwaśny, to wtedy 5 łyżek na litr.
  • Zalałam czereśnie słodką wodą – ja filtrowaną ale może być przegotowana i wystudzona, byleby nie ciepła.
  • Nałożyłam na słoik gazę i ściągnęłam gumką tak aby muszki owocówki się nie dostały.
    Domowy ocet czereśniowy
    ocet czereśniowy
  • Słoik stał na parapecie okna przez 2 – 3 tygodnie i codziennie, rano i wieczorem mieszałam jego zawartość.
    Domowy ocet czereśniowy
    ocet czereśniowy
  • Na początku gdy mamy fermentację alkoholową mikstura buzuje w słoiku, potem ustaje i zaczyna się fermentacja octowa, mniej burzliwa.
  • Gdy owoce całkiem opadły na dno, oddzieliłam je od octu, wlałam z powrotem do słoja i zostawiłam na kolejne 2 – 3 tygodnie, bez mieszania.
    Domowy ocet czereśniowy
    ocet czereśniowy
  • Na powierzchni może pojawić się mgiełka i jest to normalne.
  • Po tym czasie wlałam ocet do butelki i przetrzymuję w szafce kuchennej, nie należy wstawiać octu do lodówki, aby żywe kultury bakterii nie wyziębiły się i nie straciły na aktywności.
  • Ocet robi się dość długo, czasami miesiąc a czasami 2 miesiące i dłużej.
  • Octy Lileusza napisała „Tworzenie octu = cierpliwość”, i ja się do tego stosowałam.
  • Teraz mam pyszny ocet, który wszystkim polecam.


Domowy ocet czereśniowy


Domowy ocet czereśniowy

Na zdrowie!

Przepis wg pomysłu Octy Lileusza z FB.

„Podróże małe i duże”

Domowy ocet czereśniowy
Hotel „Fabryka Wełny” w Pabianicach
About the Author

Leave a Reply

*