Uwielbiam George Calombarisa i jego pRZepisy.
Pierwszy raz usłyszałam o nim jak obejrzałam dawno, dawno temu MasterChefa Australia.
I od tej pory towarzyszy mi jego kuchnia – kuchnia grecka także.
Tym razem będziemy przypalać cebulę aby nadać jej smak grillowania, wędzenia.
Potem będzie szybko i pysznie, polecam.
Przepis pochodzi z książki George Calombarisa „Kuchnia grecka”.
Dip z przypalonej cebuli.
Składniki:
- 600 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli w płatkach
- sok z cytryny
- 50 g koziego twarogu
- 1 kopiasta łyżka płatków bonito
Do podania:
Przygotowanie pasty:
- Obrałam cebulę, pokroiłam w ćwiartki.
- Wymieszałam cebulę z 1 i 1/2 łyżki oliwą, dodałam cały ząbek czosnku i wmasowałam oliwę w cebulę.
- Przełożyłam na blachę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 15 – 20 minut lub do momentu aż cebula się przypali.
- Wtedy ją wyjęłam, przestudziłam i pokroiłam na spore kawałki.
- Na patelni rozgrzałam resztę oliwy i podsmażałam cebulę i czosnek przez 15 minut aby zmiękła.
- Jak cebula zmiękła, przełożyłam ją do kielicha blendera, dodałam sól, natkę pietruszki i zmiksowałam na gładką pastę.
- Teraz dodałam twaróg, sok z cytryny do smaku, i płatki bonito, wymieszałam.
- Podałam z chlebem razowym na zakwasie.
- Można podać krakersy czy bagietkę.
Smacznego.
Przepis od George Calombaris
„Podróże małe i duże”
Jesienny winobluszcz |