default-logo

Dietetyczne leczo z cukinią

Dietetyczne leczo z cukinią

Bardzo lubię cukinię, dlatego publikuję kolejny sposób na jej pyszne przyrządzenie. Tym razem skosztujcie dietetycznego leczo z cukinią!

Już nie raz o tym wspominałam, że cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, ponieważ prawie nie ma kalorii, a świetnie pasuje do wielu dań. Najlepsza jest cukinia prosto z ogródka – soczysta i delikatna… Ja niestety najczęściej muszę się zadowolić tą ze sklepu:(

 

Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Ja przerobiłam leczo na wersję dietetyczną (czyli mniej kaloryczną) poprzez dodanie do niego kiełbasy z piersi kurczaka, która ma bardzo mało tłuszczu i o wiele mniej kalorii niż zwykła. Boczku oczywiście nie zastosowałam. Do dietetycznego leczo nie dodałam dodatkowego tłuszczu. Ja najbardziej lubię leczo z chlebkiem pełnoziarnistym i taki też jest mój przepis. Porcja niskokalorycznego leczo z kromką grahama ma tylko 200 kcal.

Leczo oczywiście proponuję również w zdrowych dietach odchudzających, które dla Was układam. Staram się, aby w dietach pojawiały się owoce i warzywa sezonowe, aby dostarczyć jak najwięcej witamin i minerałów. Dowiedz się więcej o dietach>>>

Dietetyczne leczo z cukinią

Oto mój przepis na dietetyczne leczo z cukinią:

Dietetyczne leczo z cukinią – 3 porcje z chlebem po około 300 kcal

Składniki:

  • Duża cukinia 500 g
  • 1 papryka czerwona 200 g
  • 1 papryka żółta 200 g
  • 400 g pomidorów
  • 1 czerwona cebula 100 g
  • 200 g kiełbasy z piersi kurczaka (ja kupiłam kiełbasę Morliny w Biedronce)
  • 3 kromki chleba Graham 90 g
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, papryka w proszku, chilii, oregano, rozmaryn, przyprawa warzywna (z tego przepisu)

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w rondelku z odrobiną wody, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Papryki i cukinię pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Pomidory sparz, obierz ze skórki, również pokrój i dodaj do reszty składników. Kiełbasę pokrój w plasterki i wrzuć do rondelka. Wszystko duś do miękkości (około 15 minut). Dodaj przyprawę warzywną, dużą ilość papryki w proszku, sól, odrobinę chilli, oregano i trochę rozmarynu oraz zgniecione ząbki czosnku. Zjedz z kromką chleba Graham.

Jeżeli potrzebujesz profesjonalnej pomocy dietetycznej, mogę ułożyć dla Ciebie indywidualną dietę, w skład której będą wchodziły moje pyszne przepisy. Między innymi możesz znaleźć w niej moje leczo:) Jeżeli chcesz otrzymać indywidualną dietę, zapoznaj się z moją ofertą diet odchudzających>>>

Dietetyczne leczo z cukinią świetnie nadaje się na przekąskę, na kolację, a także na obiad (zjedzone z ziemniaczkami). Mam nadzieję, że ten przepis zagości na waszym stole i często będziecie do niego powracać. Życzę miłego dietowania!

Dietetyczne leczo z cukinią

Polecam także:

Leczo z bakłażana

Dietetyczne leczo z cukinią

Leczo z dyni

Dietetyczne leczo z cukinią

Wegetariańskie leczo z fasolką szparagową

Dietetyczne leczo z cukinią

Dołącz do mnie na instagramie !

About the Author

Leave a Reply

*