Dietetyczne burrito ze szpinakiem 300 kcal
Dietetyczne burrito ze szpinakiem
Dzisiaj specjalnie dla Was kuchnia meksykańska w wydaniu bardzo dietetycznym:) Przekonajcie się, jak łatwo przygotować burrito, które ma tylko 300 kcal!
Uwielbiam szpinak. Prawie nie ma kalorii i zawiera wile witamin oraz cenne żelazo. Przyprawiony czosnkiem smakuje naprawdę wyśmienicie!
Zobacz, jak przyrządzam dietetyczne burrito ze szpinakiem dosłownie w 15 minut! Do tego lekkiego meksykańskiego dania będziesz potrzebowała tortillle. Możesz kupić gotowe lub zrobić je wcześniej sama. Przepis na placki tortilli wkrótce opublikuję na blogu. A więc do dzieła!
Dietetyczne burrito ze szpinakiem – 1 porcja 300 kcal
Składniki:
- 1 tortilla (najlepiej przygotowana według mojego przepisu)
- 300 g szpinaku najlepiej świeżego
- Mały pomidor 100g
- 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 40g
- Przyprawa do burrito (lub cebula suszona, czosnek , papryka, oregano, kminek w proszku, chili)
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Szpinak umyj, pokrój i wrzuć na patelnię – podgrzewaj na małym ogniu, aż zmięknie i wyparuje z niego woda (około 10 minut). W tym czasie przygotuj sos z serka homogenizowanego – dodaj sól, pieprz, czosnek i paprykę w proszku. Do szpinaku dodaj rozgnieciony czosnek oraz przyprawę do burrito. Duś następne kilka minut, a przez ten czas nagrzej patelnię na tortille i podgrzej ją zgodnie z opisem na opakowaniu. Lub oczywiście użyj świeżo przygotowanej według mojego przepisu:) Szpinak połóż na tortillach, dodaj kawałki pomidora, zawiń i polej sosem. Smacznego:)
Wypróbuj inne dietetyczne obiady i podziel się swoją opinią!