default-logo

Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami

Dziś szybki, pyszny i orzeźwiający deser, no może trzeba poczekać aż się schłodzi ale warto, można też zjeść gorący, też smakuje obłędnie.

Użyłam tutaj czarnej porzeczki i czereśni, jednak można wziąć swoje ulubione owoce i też będzie pysznie.

Mięta w deserze to orzeźwienie i lekkość, mój ulubiony deser, polecam.

Budyń z tapioki z owocami.

Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami


Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami



Składniki: 4 porcje

  • 700 ml wody
  • 6 łyżki kulek tapioki
  • listki z 1 gałązki mięty + 1 cała gałązka
  • 3 łyżki miodu
  • 8 łyżek kulek czarnej porzeczki
  • 10 – 15 owoców czereśni


Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami


Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami

Przygotowanie puddingu z tapioki:

  • Najpierw moczyłam kulki tapioki przez 15 – 20 minut, w wodzie w której potem je gotowałam.
  • Do garnka z tapioką włożyłam cały gałązkę mięty i gotowałam 20 – 25 minut mieszając od czasu do czasu aby budyń się nie przypalił.
  • Zdjęłam z ognia i wymieszałam z miodem, posiekałam listki mięty i włożyłam do budyniu.
  • Umyłam owoce.
  • Na dno pucharków wsypałam kulki czarnej porzeczki, zalałam budyniem i na wierzchu ułożyłam czereśnie.
  • Wstawiłam na noc do lodówki ale jak już pisałam ciepły też jest super.


Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Deser z tapioki z czarną porzeczką i czereśniami
Skansen w Maurzycach
About the Author

Leave a Reply

*