default-logo

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – przepis

czerwone pesto przepis

Ponieważ kilka moich przepisów na naprawdę smaczne dania zawiera w swoim składzie czerwony sos pesto, postanowiłam pokazać Wam, jak zrobić domowe pesto rosso z suszonych pomidorów i oczywiście obliczyłam jego wartość energetyczną.

Pomysł na przygotowanie przepisu na domowe czerwone pesto zaproponowała mi Czytelniczka Beata. Już od pewnego czasu o tym myślałam, ponieważ sos pesto ze sklepu zawiera mnóstwo sztucznych składników i robiony jest z pasty pomidorowej, a nie z prawdziwych suszonych pomidorów. Bardzo zdziwiło mnie to, że domowe pesto przygotowane w wersji tradycyjnej (czyli z dodatkiem oliwy) ma dużo więcej kalorii, niż pesto ze sklepu…

Więc z czego tak naprawdę przygotowane jest kupne pesto, tego nie wie nikt:) Nie muszę Was przekonywać, że domowe pesto smakuje o wiele lepiej niż kupione w sklepie. A dodatkowo przynajmniej wiemy, co jemy. Do pesto nie dodawałam dodatkowej oliwy, wystarczy ta z lekko odsączonych pomidorów, ale aby pesto miało konsystencję sosu, musiałam dodać trochę wody.

Z podanych składników otrzymamy około 260g czerwonego pesto. 100 g ma około 250 kcal a łyżka (20g) około 50 kalorii. Polecam przygotować mniejszą porcję, ponieważ nie wiem, jak długo takie pesto można przechowywać.

Czerwone pesto można wykorzystać do moich przepisów na kurczaka z sosem pesto i rukolą, tuńczyka w czerwonym pesto, a wkrótce opublikuję inne ciekawe przepisy z czerwonym pesto.

Oto mój sposób na zdecydowanie mniej kaloryczne czerwone pesto z suszonych pomidorów.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – przepis

Składniki:

  • 160 g suszonych pomidorów w oleju
  • 4 łyżki nasion słonecznika lub orzeszków pini 40 g
  • 4 łyżki sera parmezan 32 g
  • 2 garście liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, morska, świeżo mielony pieprz kolorowy
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Pomidory delikatnie osącz z oleju – nie wyciskaj oleju na siłę:) jest on potrzeby do przygotowania dobrego pesto. Pomidory zmiksuj blenderem, dodaj pestki słonecznika, parmezan, posiekany czosnek i liście bazylii, i ponownie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj wodę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 Czerwone pesto z suszonych pomidorów – przepis

Dołącz do mnie na instagramie i odbierz dietę za darmo!

30 dnia każdego miesiąca spośród wszystkich osób, które obserwują mnie na instagramie, losuję jedną osobę, która otrzyma indywidualną dietę ułożoną przeze mnie za darmo !

About the Author

Leave a Reply

*