default-logo

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową

Ciasto znalazłam na blogu u Gochy – Smaki Alzacji – i zauroczyło mnie.

Dziś Dzień Dziecka więc ciasto będzie znakomite do kawy, herbaty czy kakao.

Postanowiłam upiec i to było dobre posunięcie, ciasto jest zdrowe, wilgotne, aromatyczne i mega czekoladowe.

W cieście są same dobrocie dla zdrowia bo i komosa ryżowa i chia, mąka razowa i kefir.

Pyszota dla zdrowia i podniebienia.

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową.

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową


Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową



                    Składniki: forma keksówka pasztetowa

  • 50 g nasion chia
  • 150 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 100 g mąki razowej pszennej – dałam pszenną razową graham T 1850
  • 200 g płynnej gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru trzcinowego lub innego słodzika np. ksylitol, erytrol
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 100 g kefiru
  • 2 jaja


Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową

Do miski włożyłam komosę, cukier trzcinowy, wsypałam nasiona chia, mąkę razową, wymieszałam.

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam i dodałam do miski razem z jajami, kefirem i olejem, zmiksowałam na jednolitą masę.

Przelałam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.

Po upieczeniu pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową

Smacznego.

Przepis Smaki Alzacji.

                                        „Podróże małe i duże”

Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową
Wiosenny bukiet

Wiosenne kwiaty cieszą kolorem zawsze, co roku tak samo.

Po uciążliwych zimowych dniach oczy chłoną kolory i cieszą się każdym szczegółem.

Ja najbardziej lubię żonkile i tulipany a Ty?

About the Author

Leave a Reply

*