default-logo

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Czy robiliście kiedyś makaron z warzyw?, jeśli nie to warto, ja wypróbowałam i myślę że jest to znakomita alternatywa na zdrowsze jedzenie.

Poza tym danie smakuje wybornie więc tym bardziej polecam.

Cukiniowy makaron z oliwkami.

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Składniki: 2 porcje

Tagliatelle:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Tapenada:

  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • 50 g kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy

Do podania:

  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
  • garść mini listków
  • 2 łyżki podpieczonych orzeszków ziemnych

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Przygotowanie dania:

  • Cukinię umyłam i obieraczką do warzyw wzdłuż pokroiłam na grube wstążki.
  • Wymieszałam cukiniowe wstążki z sokiem z cytryny i oliwą.
  • Do kielicha blendera włożyłam wszystkie składniki tapenady i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Nałożyłam na talerz cukiniowy makaron, ułożyłam tapenadę, mini listki oraz oliwki.
  • Skropiłam oliwą.

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą

Smacznego.

Przepis od Przemysław Ignaszewski

„Podróże małe i duże”

Cukiniowe tagliatelle z tapenadą
Róże
About the Author

Leave a Reply

*