Czy robiliście kiedyś makaron z warzyw?, jeśli nie to warto, ja wypróbowałam i myślę że jest to znakomita alternatywa na zdrowsze jedzenie.
Poza tym danie smakuje wybornie więc tym bardziej polecam.
Cukiniowy makaron z oliwkami.
Składniki: 2 porcje
Tagliatelle:
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Tapenada:
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- 50 g kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy
Do podania:
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek
- garść mini listków
- 2 łyżki podpieczonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie dania:
- Cukinię umyłam i obieraczką do warzyw wzdłuż pokroiłam na grube wstążki.
- Wymieszałam cukiniowe wstążki z sokiem z cytryny i oliwą.
- Do kielicha blendera włożyłam wszystkie składniki tapenady i zmiksowałam na gładką pastę.
- Nałożyłam na talerz cukiniowy makaron, ułożyłam tapenadę, mini listki oraz oliwki.
- Skropiłam oliwą.
Smacznego.
Przepis od Przemysław Ignaszewski
„Podróże małe i duże”
Róże |