Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Kaszą Jaglaną




Cukinia faszerowana kurczakiem i kaszą jaglaną to idealna propozycja na obiad czy kolację. Danie to wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdźcie sami!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średniej wielkości cukinie (750g)
  • 300g mielonego mięsa z kurczaka
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • papryka czerwona
  • 100g mozzarelli




Przygotowanie:

  • Cukinie przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż środki. 
  • Cebulę pokrój w kostkę, ząbki czosnku na cienkie plasterki. Paprykę pokrój w kostkę.
  • Kaszę ugotuj zgodnie z instytucją.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę, czosnek, a następnie podsmaż.
  • Do cebuli z czosnkiem dodaj mięso, smaż na małym ogniu.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, passatę, posiekaną paprykę. Dopraw solą i pieprzem, natką pietruszki, papryką, bazylią. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu.
  • Do mięsa dodaj kaszę.




  • Cukinie napełnij nadzieniem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, zapiekaj przez 15 minut.
  • Cukiernię udekoruj mozzarellą, wstaw ponownie do piekarnika, piecz aż ser się zarumieni.
Cukinia Faszerowana Kurczakiem z Kaszą Jaglaną