default-logo

Çilbir – poszetowane jaja w jogurcie z czosnkiem i pikantnym masłem

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna „Stambuł do zjedzenia”.

Jaja tak podane są bardzo aromatyczne i przepyszne.

Popróbujcie sami bo warto.

Çilbir – jaja po turecku.

Çilbir - poszetowane jaja w jogurcie z czosnkiem i pikantnym masłem

Składniki:

  • 4 jaja
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g masła
  • 1 łyżka pul biber – ew. chili w proszku
  • sól morska
  • 1/2 pęczka koperku
  • sok z cytryny

Çilbir - poszetowane jaja w jogurcie z czosnkiem i pikantnym masłem

Przygotowanie dania:

  • Do jogurtu dodałam posiekany drobno czosnek i sól, wymieszałam.
  • Wlałam jogurt na patelnię i podgrzewałam aby dobrze się podgrzał ale nie zagotował, odstawiłam.
  • Na małej patelni rozgrzałam masło, dodałam pul biber czyli pikantną turecką paprykę, podgrzałam, doprawiłam solą i odstawiłam.
  • Teraz zajęłam się jajami.
  • Powinny być bardzo świeże bo tylko wówczas będą smakowały znakomicie.
  • Autor książki pisze że nawet te nie najświeższe można wykorzystać na poszetowe ale trzeba jajo wybić na sito i delikatnie zakręcić wtedy niepotrzebne białko spłynie a potem to już normalnie.
  • Czyli w patelni zagotowałam wodę i wbiłam jaja.
  • Podobno na patelni robi się to łatwiej niż w garnku i ja tak właśnie zrobiłam.
  • Jaja gotowałam ok. 3 i pół minuty.
  • W tym czasie ponownie podgrzałam jogurt i masło.
  • Jogurt przelałam do miseczek, przełożyłam po dwa jaja, skropiłam sokiem z cytryny, polałam ostrym masłem i posypałam koperkiem.
  • Śniadanie Mistrzów.

Çilbir - poszetowane jaja w jogurcie z czosnkiem i pikantnym masłem

Smacznego.

Przepis kuchni tureckiej

„Podróże małe i duże”

Çilbir - poszetowane jaja w jogurcie z czosnkiem i pikantnym masłem
Łąka
About the Author

Leave a Reply

*