default-logo

Ciasto kokosowe z malinami

Dziś przedstawiam ciasto szybkie, lekkie i wyśmienite.

Pianka jest leciutka, pachnąca kokosem, dla wielbicieli kokosu to idealny deser.

Znakomicie smakuje do kawy czy herbaty na lekki deser.

Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Kokosowe ciasto malinowe.

Ciasto kokosowe z malinami


Ciasto kokosowe z malinami



Składniki: blaszka 24 x 24 cm

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa piankowa:

  • 2 puszki mleczka kokosowego po 400 ml każda
  • 200 ml wody
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody do żelatyny
  • 8 łyżek ksylitolu
  • 8 łyżek wiórków kokosowych + do posypania
  • 125 g malin

Ciasto kokosowe z malinami


Ciasto kokosowe z malinami

Przygotowanie ciasta malinowego:

  • Najpierw wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia.
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Oddzieliłam żółtka od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę razem z ksylitolem.
  • Potem dodawałam po 1 żółtku, ciągle miksując, powstałam puszysta piana.
  • Teraz przesiałam do jaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam łopatką.
  • Przelałam ciasto do formy i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut lub do suchego patyczka.
  • Wyjęłam ciasto z piekarnika, wystudziłam i ponownie włożyłam do formy.
  • Mleko kokosowe wymieszałam z wodą, dodałam ksylitol, zagotowałam, wsypałam wiórki kokosowe, dobrze wymieszałam i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Żelatynę namoczyłam w 1/4 szklanki wody a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
  • Przestudzoną żelatynę cienkim strumieniem, ciągle mieszając wlałam do masy kokosowej.
  • Tężejącą masę wylałam na biszkopt.
  • Powciskałam w masę na wierzchu ciasta maliny, posypałam wiórkami kokosowymi i wstawiłam do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto kokosowe z malinami


Ciasto kokosowe z malinami

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Ciasto kokosowe z malinami
Peonie
About the Author

Leave a Reply

*