Idealne ciasto na dzisiejszy deser do kawy, herbaty, czystka.
To ciasto rozpływa się w ustach, jest znakomite i bardzo zdrowe.
Polecam bo piecze się szybko i można potem delektować się znakomitym deserem.
Ciasto jaglano – serowe z malinami – Jaglany sernik z malinami.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 150 g sera twarogowego półtłustego
- 1 średni dojrzały banan
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 50 g malin
Przygotowanie sernika:
- Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni a potem przepłukałam na sicie gorącą wodą.
- Kaszę zalałam wodą i gotowałam 20 minut na maleńkim ogniu a potem pozostawiłam na 5 minut pod przykryciem.
- Wody dałam dwa razy tyle ile miała pojemności kasza.
- Ostudzoną kaszę zmiksowałam z bananem, twarogiem, ksylitolem, żółtkami, olejem i cynamonem.
- Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli.
- Potem delikatnie połączyłam masę jaglaną z białkami.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę.
- Na wierchu ułożyłam maliny, lekko je wciskając w ciasto.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
Smacznego.
Inspiracja – Ewa Chodakowska
„Podróże małe i duże”
Spacerkiem po Augustowie |