default-logo

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Yufka – to cieniutkie płaty ciasta, którego składnikami są mąka, woda oraz sól. 

Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. 

Yufka jest idealna do słonych potraw, do pierożków, do nadziewania dowolnym farszem.

Zakupiłam ciasto w którymś z marketów i postanowiłam poeksperymentować i oto moja wersja pysznego deseru.

Rożki są chrupiące, lekko słodkie, z kremowym wnętrzem, polecam gorąco.

Deser z yufką.

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Składniki:

  • 4 płaty ciasta yufka
  • 250 g sera ricotta
  • 4 – 5 łyżek dżemu z cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • woda w spryskiwaczu
  • mleko do posmarowania

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Przygotowanie rożków:

  • Ricottę wymieszałam z dżemem.
  • On ma lekką goryczkę i dlatego dosłodziłam ksylitolem.
  • Płat ciasta rozłożyłam na blacie, spryskałałam go wodą i przecięłam na 4 paski.
  • Na końcu każdego ułożyłam porcje sera, nakryłam ciastem w trójkąt a potem zaginając ciasto zwinęłam w rożek do końca paska ciasta.
  • I tak zrobiłam 16 rożków.
  • Posmarowałam je mlekiem i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam rożki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 – 25 minut aż się zrumieniły.

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Smacznego.

Przepis: kuchnia bliskowschodnia, pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem
Zawilce
About the Author

Leave a Reply

*