Szybka do zrobienia, zdrowa, pyszna, czegóż chcieć więcej? robimy i zajadamy.
Ja stawiam miskę przed sobą i wcinam, idealna będzie do obiadu, jako dodatek do mięs, czy kanapek.
Polecam gorąco.
Sałatka z chińskiej kapusty pac choi i papryki.
Składniki:
- 1 kapusta chińska pak choi
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- biała część małego pora
- 2 – 3 gałązki bazylii
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie sałatki:
- Najpierw zrobiłam sos, czyli wlałam do małego słoiczka oliwę, ocet, dodałam musztardę, wcisnęłam czosnek, dodałam zioła, sól i pierz, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
- Papryki umyłam, osuszyłam, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paski.
- Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki.
- Posiekałam listki bazylii a kapustę pokroiłam w paski.
- Połączyłam warzywa w misce, wymieszałam i polałam sosem, wymieszałam.
- Odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Dworek w Chmielniku, woj. świętokrzyskie |