default-logo

Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki

Szybka do zrobienia, zdrowa, pyszna, czegóż chcieć więcej? robimy i zajadamy.

Ja stawiam miskę przed sobą i wcinam, idealna będzie do obiadu, jako dodatek do mięs, czy kanapek.

Polecam gorąco.

Sałatka z chińskiej kapusty pac choi i papryki.

Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki


Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki



Składniki:

  • 1 kapusta chińska pak choi
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka żółta
  • biała część małego pora
  • 2 – 3 gałązki bazylii


Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół włoskich 
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki

Przygotowanie sałatki:

  • Najpierw zrobiłam sos, czyli wlałam do małego słoiczka oliwę, ocet, dodałam musztardę, wcisnęłam czosnek, dodałam zioła, sól i pierz, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
  • Papryki umyłam, osuszyłam, wyjęłam gniazda nasienne i pokroiłam w paski.
  • Pora umyłam i pokroiłam w półplasterki.
  • Posiekałam listki bazylii a kapustę pokroiłam w paski.
  • Połączyłam warzywa w misce, wymieszałam i polałam sosem, wymieszałam.
  • Odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.


Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chrupiąca sałatka z pak choi i papryki
Dworek w Chmielniku, woj. świętokrzyskie








About the Author

Leave a Reply

*