default-logo

Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem

sobota, 17 listopada 2018

Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem

Bardzo zdrowy i bardzo pyszny chleb dziś przedstawiam.

Chleby na zakwasie może są i czasochłonne ale nie pracochłonne a do tego przepyszne.

Polecam je serdecznie, tym bardziej że są zdrowe, a te upieczone w domu pachną obłędnie w całym domu, to ich wielka zaleta.

Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem ostropestu i lnu.

Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem


Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem



Składniki: 2 bochenki – 26 x 12 foremki

Zaczyn:

  • 60 g zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej razowej T 2000


Chleb właściwy:

  • cały zaczyn jw.
  • 700 g wody
  • 22 g soli
  • 1/2 szklanki ostropestu mielonego
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego + do posypania wierzchu
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 560 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 40 g mąki żytniej chlebowej T 500


Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, wyjęty 8 godzin wcześniej z lodówki i dokarmiony, dodałam wodę i mąkę, wymieszałam dokładnie.
  • Pozostawiłam na blacie kuchennym nakryte folia spożywczą na 12 – 14 godzin.


Przygotowanie chleba:

  • Przełożyłam cały zaczyn do miski, wymieszałam z wodą i solą.
  • Dodałam teraz mąki, ostropest i ziarna, wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki – keksówki wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do nich ciasto.
  • Wyrównałam wierzch i posypałam nasionami lnu.
  • Foremki włożyłam do torebek foliowych i pozostawiłam na blacie do wyrastania na 12 godzin.
  • Po wyrośnięciu, do wysokości foremek spryskałam wierzch chlebów wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 60 minut.
  • Chleb żytni jest ciężkim chlebem i należy przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić jego stopień upieczenia patyczkiem, musi być suchy po wyjęciu z ciasta.
  • Upieczone chleby wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.


Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb żytni razowy na zakwasie z ostropestem i lnem
Lazurowe jeziorko – Wapienniki koło Sulejowa
About the Author

Leave a Reply

*