default-logo

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie

czwartek, 26 kwietnia 2018

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie

Piękny to on jest, smaczny jest również, jest mega zdrowy i znika w mgnieniu oka.

Podoba się taki chlebek? na kanapki dla dzieci będzie znakomity, ja zajadałam ze smakiem nie tylko w kanapkach ale i sam, z czystkiem.

Pieczemy? jeśli wygląda że jest trudny to nic bardziej mylnego, jest prosty w wykonaniu, polecam.

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie.

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie


Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie



                 Składniki: 2 bochenki – keksówki 26 x 12 cm

  • 1 szklanka czynnego gęstego zakwasu żytniego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 awokado
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 płaska łyżeczka soli


Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie

Obrałam i ugotowałam ziemniaki, wystudziłam i przecisnęłam przez praskę.

Do miski wsypałam 2 i 1/2 szklanki mąki, dodałam sól, ziemniaki i zakwas, wsypałam drożdże, wyrobiłam przy użyciu robota na jednolite ciasto.

Listki szpinaku zmiksowałam z wodą i olejem na pastę.

Awokado obrałam i zmiażdżyłam widelcem.

Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części.

Do pierwszej dodałam szpinak, szklankę mąki i wyrobiłam przy użyciu miksera na jednolite, elastyczne ciasto.

Do drugiej części dodałam zmiażdżone awokado i 1/2 szklanki mąki i wyrobiłam robotem na gładkie i elastyczne ciasto.

Każde ciasto umieściłam w misce wysmarowanej oliwą, nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na około 2 – 3 godziny.

Potem wyjęłam jasne ciasto na blat posypany mąką i rozciągnęłam je delikatnie na prostokąt 50 x 30 cm.

Na cieście z awokado rozciągnęłam ciasto szpinakowe a potem zwinęłam, zaczynając od dłuższego brzegu w roladę.

Przekroiłam roladę na pół i każdy kawałek włożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.

Formy nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 1 – 2 godziny.

Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół a na dół piekarnika włożyłam foremkę z wodą.

Wyrośnięty do brzegów foremek chleb

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie

piekłam 10 minut w 250 C, potem obniżyłam temperaturę do 170 C i dopiekałam jeszcze 40 minut.

Upieczone chleby studziłam na kratce.

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie

Smacznego.

Źródło.

                                            „Podróże małe i duże”

Chleb ze szpinakiem i awokado na zakwasie
Modraszka zwyczajna
About the Author

Leave a Reply

*