default-logo

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia

Pyszny chleb w domu to podstawa, przynajmniej u mnie w domu.

Wypiekam najróżniejsze bochny na zakwasie czy na drożdżach, smakują obłędnie.

Zachęcam do zapoznania się z najróżniejszymi przepisami, są tutaj: chleby i bułeczki.

Dziś chleb który znalazłam u Wisły, jest widowiskowy, zdrowy i bardzo smaczny.

Zachęcam do zabawy, bo to jest zabawa, w upieczenie tego pysznego bochenka.

Chleb z młodym, mielonym jęczmieniem na zakwasie.

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia


Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia



Składniki:

Zaczyn:

  • 80 g zakwasu
  • 100 g mąki chlebowej pszennej T 750
  • 100 g wody

Ciasto chlebowe:

  • 280 g zaczynu
  • 800 g mąki chlebowej pszennej T 750
  • 300 g mąki żytniej T 720
  • pól łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 650 – 700 g wody

Dodatki:

  • 3 łyżki mąki jęczmiennej
  • 3 łyżki mielonej trawy jęczmiennej
  • 3 łyżki czarnego sezamu

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia

Przygotowanie:

  • Składniki zaczynu wymieszałam dokładnie w misce, nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 godzin.
  • Po tym czasie wszystkie składniki ciasta chlebowego, oprócz dodatków umieściłam w misie robota kuchennego i wymieszałam przy użyciu mieszadła hakowego przez 3 minuty.
  • Otrzymane ciasto podzieliłam na trzy części.
  • Do każdej części dodałam inny dodatek.
  • Wyrabiałam dalej przy użyciu robota, każda część oddzielnie aż do całkowitego wchłonięcia dodatku.
  • Trzy miski, każdą oddzielnie, nakryłam folia spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.
  • Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyjęłam,każde oddzielnie na blat, posypany mąką i uformowałam z każdej części wałek.
  • Wałki splotłam w warkocz i wyrównałam wierzch tak aby nie powstała chałka a bochen.
  • Ułożyłam chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia

  • nakryłam chleb ściereczką i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na około godzinę, czasami dwie godziny, zależy jaka macie temperaturę w pomieszczeniu.
  • Wyrośnięty bochen piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z opcją grzania góra/dół w której umieściłam foremkę z wodą, przez 15 minut.
  • Następnie wyjęłam foremkę z wodą, zmniejszając temperaturę do 220 C i piekłam kolejne 25 minut.
  • Postukany pod spodem, upieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Studziłam chleb na kratce.

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Chleb z mieloną młodą trawą jęczmienia
Gwiazda pod sufitem w chacie łowickiej
About the Author

Leave a Reply

*