default-logo

Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach

Każdy bochenek chleba wypieczony w domowym zaciszu smakuje pysznie i zdrowo.

Nawet wtedy gdy do końca nie wygląda jak ten z przepisu, jest koślawy, popękany.

Każdy następny będzie piękniejszy, zacznijcie tylko wypiekać.

Polecam ten chlebek bo jest nie tyko pyszny, jest zdrowy i pełen błonnika.

Kromka takiego chleba z masłem będzie znakomita na śniadanie.

Pszenny chleb z ziarnami.

Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach


Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach



Składniki: 2 foremki 26 x 12

  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka pestek słonecznika + do obsypania foremek
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 1 szklanka pestek siemienia lnianego
  • 22 g soli
  • 800 g wody
  • 1 szklanka zakwasu pszennego
  • 15 g świeżych drożdży


Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach


Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach

Przygotowanie chleba:

  • Do misy włożyłam zakwas, wlałam wodę, wsypałam sól i wymieszałam.
  • Dodałam ziarna i wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę, wymieszałam do połączenia składników.
  • Odstawiłam miskę z ciastem do wyrastania na 1,5 godziny
  • Formy wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnem słonecznika.
  • Ciasto odgazowałam kilka razy uderzając pięścią w ciasto i przełożyłam do foremek, wyrównałam wierzch i przykryłam folią spożywczą.
  • Chleb odstawiłam do wyrastania aż wyrósł do wysokości foremki.
  • Chleb wyrastał ok. 50 minut.
  • Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
  • Upieczone chleby wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.

Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach


Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach
Stara Gorzelnia w Rytwianach
About the Author

Leave a Reply

*