default-logo

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

środa, 10 października 2018

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Chleb na zakwasie czy na drożdżach? jaki wolicie? my zdecydowanie na zakwasie ale jak czasu mam mało a chleb się kończy na drożdżach też są pyszne.

Klikając w etykietę chleby i bułeczki znajdziecie mnóstwo inspiracji na domowe pieczywo.

Dziś jednak pomówmy o chlebie w którym chrupie słonecznik, skórka a miąższ jest mięciutki i sprężysty, idealny.

Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Jak zrobić zakwas? klikajcie i zarabiajcie, to nic trudnego.

Chleb śniadaniowy na zakwasie ze słonecznikiem.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem



Przygotowanie chleba: 2 foremki 26 x 12 cm

Zaczyn:

  • czubata łyżka zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g wody


Chleb właściwy:

  • 1000 g mąki pszennej T 650
  • 20 g soli
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • zaczyn jw.
  • 900 ml wody
  • mak i słonecznik do posypania


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, wymieszałam.
  • Potem wsypałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nakryłam miskę folia spożywczą i odstawiłam na blacie kuchennym na 8 – 12 godzin.
  • Zaczyn urośnie i opadnie.


Przygotowanie chleba.

  • Do miski wlałam zaczyn, dodałam wodę i sól, wymieszałam.
  • Teraz wsypałam słonecznik i mąkę i wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Foremki włożyłam do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie na noc.
  • Rano spryskałam wodą, posypałam słonecznikiem i makiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, po czym wyjęłam je z foremek i dopiekałam jeszcze 8 minut bez.
  • Studziłam chleby na kratce.


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem
Hortensje
About the Author

Leave a Reply

*