default-logo

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Szybki, mało pracochłonny chleb dziś przedstawię.

Chleb na zakwasie jest zdrowy, pyszny i ma głęboki smak, dodatkowo dłużej jest świeży i może dłużej poleżeć.

Polecam taki chlebek do upieczenia.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

       

             Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

                    Zaczyn:

  • 120 g mąki żytniej T 580
  • 80 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 100 g zakwasu żytniego czynnego
  • 150 g wody źródlanej lub filtrowanej


                    Chleb właściwy:

  • 800 g mąki krupczatki T 450
  • 20 g soli
  • cały zaczyn
  • 500 g wody źródlanej lub filtrowanej
  • 100 g pestek słonecznika + do posypania


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wymieszałam dokładnie.

Teraz wsypałam mąki, wymieszałam jeszcze raz, nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 14 – 16 godzin.

Po tym czasie do dużej miski wlałam cały wyrośnięty zaczyn, dodałam wodę i sól, wymieszałam.

Do miski wsypałam teraz mąkę i pestki słonecznika, dokładnie wymieszałam.

Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto na chleb.

Przykryłam foremki folią spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym na 4 – 5 godzin do wyrośnięcia.

Ciasto wyrośnie do wysokości foremek.

Wyrośnięty chleb spryskałam wodą i posypałam pestkami słonecznika.

Piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem


Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem

Smacznego.

Przepis autorski.

                                          „Podróże małe i duże”

Chleb pszenny na zakwasie żytnim ze słonecznikiem
Mazurek
About the Author

Leave a Reply

*