default-logo

Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem

Jak wiadomo dobrego chleba w moim domu nigdy dość.

Kombinuje, eksperymentuję a potem mieszam, odważam, wyrabiam by na końcu zjeść pyszny chleb.

Teraz tym przepisem dzielę się z Wami.

Chleb prosty wykonaniu ale za to jaki pyszny, ziarna powodują że jest zdrowy i polecam gorąco.

Pszenny zakwasowiec z ziarnami.

Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem


Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem



Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm

Zaczyn:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 80 g wody
  • 80 g mąki żytniej razowej T 2000


Chleb:

  • 1000 g bio mąki pszennej chlebowej T 1050
  • cały zaczyn jw.
  • 1/2 szklanki złotego lnu + do posypania
  • 1/2 szklanki czarnuszki + do posypania
  • 20 g soli
  • 900 g wody źródlanej, niegazowanej mineralnej lub filtrowanej


Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem


Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, wsypałam mąkę i wlałam wodę, wymieszałam dokładnie.
  • Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam na 12 – 14 godzin.


Przygotowanie chleba:

  • Do miski z zaczynem dodałam wodę i sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam czarnuszkę i złoty len oraz mąkę.
  • Wymieszałam aż powstało jednolite ciasto.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto chlebowe.
  • Foremki nakryłam folią spożywczą posmarowaną od strony chleba olejem aby potem nie przywarło.
  • Pozostawiłam do wyrastania na 4 – 5 godzin, czasami dłużej.
  • Chleb musi wyrosnąć do wysokości foremek.
  • Wyrośnięty chleb spryskałam wodą i posypałam na zmianę czarnuszką i złotym lnem.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 20 – 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu chleba z foremek spryskałam go wodą, studziłam na kratce.


Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenny na zakwasie z czarnuszką i złotym lnem
Willa „Lipy” w Porszewicach woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*