Chleb pszenno – żytni z makiem i czarnuszką
Czarnuszka ma w sobie co najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba.
Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam.
Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną?
Chleb pszenno – żytni z makiem i czarnuszką.
Składniki: foremka 26 x 12 cm
- 400 g mąki pszennej T 650
- 75 g mąki żytniej T 2000
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 łyżki maku
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 g wody
- 150 g mleka
- 1 łyżka oleju
Z drożdży, cukru i odrobiny wody zrobiłam zaczyn, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut pod przykryciem.
Do miski wsypałam mąki, mak i czarnuszkę, wymieszałam, dodałam sól, zaczyn, wodę i mleko i zarobiłam ciasto.
Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Przełożyłam wyrośnięte ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki i ponownie pozostawiłam do wyrastania na około 30 – 40 minut.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł spryskałam go wodą i piekłam 15 minut w 220 C i 30 minut w 200 C.
Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Hotel dla owadów |
Hotel dla owadów jest to sztuczna budowla z materiałów naturalnych, zapewniająca różnym gatunkom owadów schronienie i możliwość budowy gniazd, szczególnie podczas zimy.