default-logo

Chleb pszenno – żytni z makiem i czarnuszką

Czarnuszka ma w sobie co najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba.

Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam.

Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną?

Chleb pszenno – żytni z makiem i czarnuszką.

Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką


Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką



                     Składniki: foremka 26 x 12 cm

  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 75 g mąki żytniej T 2000
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki maku
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g wody
  • 150 g mleka
  • 1 łyżka oleju


Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką


Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką

Z drożdży, cukru i odrobiny wody zrobiłam zaczyn, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut pod przykryciem.

Do miski wsypałam mąki, mak i czarnuszkę, wymieszałam, dodałam sól, zaczyn, wodę i mleko i zarobiłam ciasto.

Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.

Przełożyłam wyrośnięte ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki i ponownie pozostawiłam do wyrastania na około 30 – 40 minut.

Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł spryskałam go wodą i piekłam 15 minut w 220 C i 30 minut w 200 C.

Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.

Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką

Smacznego.

Przepis własny.

                                         „Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką
Hotel dla owadów

Hotel dla owadów jest to sztuczna budowla z materiałów naturalnych, zapewniająca różnym gatunkom owadów schronienie i możliwość budowy gniazd, szczególnie podczas zimy.

About the Author

Leave a Reply

*