default-logo

Chleb pszenno – żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem

poniedziałek, 4 lutego 2019

Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem

Bochen pełen słońca i ziaren polecam dziś na śniadanie, jutro może być u Ciebie.

Własne, domowe pieczywo to raj dla zmysłów, dlatego polecam aby zawsze próbować własnych wypieków chlebowych.

Chleb który dziś przedstawiam jest prosty w wykonaniu i każdy go zrobi i upiecze.

Potem będziecie cieszyć się pyszną pajdą chleba na śniadanie.

Chleb na zakwasie ze słonecznikiem pszenno – żytni.

Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem


Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem



Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm góra

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 900 ml wody źródlanej lub filtrowanej
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 500 g mąki żytniej razowej drobnoziarnistej
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka pestek słonecznika

Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem


Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, drożdże i wlałam wodę i wymieszałam.
  • Teraz dodałam obie mąki i pestki słonecznika i dokładnie wymieszałam ale nie za długo.
  • Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Pozostawiłam foremki pod przykryciem na około 2 – 3 godziny do wyrośnięcia.
  • Chleby wyrosną do wysokości foremek.
  • Potem spryskałam wierzch wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 30 minut a na koniec wyjęłam chleby z foremek i piekłam jeszcze bez nich 10 minut.
  • Upieczone chleby studziłam na kratce.

Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem


Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - żytni na zakwasie i drożdżach ze słonecznikiem
Myszołów zwyczajny
About the Author

Leave a Reply

*