default-logo

Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym

Dobrego i zdrowego chleba nigdy w domu nie za dużo, zwłaszcza jak są w domu dzieci.

Do pracy na kanapki sprawdzi się znakomicie.

Kromka chleba pełnoziarnistego sprawia że pobudza się nasz metabolizm i jesteśmy lżejsi.

Polecam upiec sobie chleb w domu i cieszyć się pełnym smakiem domowego pieczywa.

Chleb na zakwasie pszennym z otrębami i płatkami orkiszowymi.

Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym


Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym



Składniki: 2 foremki 26 x 12 cm

Zaczyn:

  • 50 g zakwasu pszennego
  • 100 g mąki pszennej graham T 1850
  • 100 g wody filtrowanej lub mineralnej niegazowanej


Chleb właściwy:

  • cały zaczyn jw.
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 700
  • 20 g soli
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych opiekanych
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 850 g wody filtrowanej lub źródlanej lub niegazowanej mineralnej


Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym


Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym

Przygotowanie zaczynu:

  • Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
  • Potem dosypałam mąkę i ponownie wymieszałam.
  • Miskę nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 12 – 14 godzin.


Przygotowanie chleba:

  • Zaczyn przełożyłam do dużej miski, dodałam wodę i sól i dokładnie wymieszałam.
  • Dodałam obie mąki, otręby i płatki orkiszowe i dokładnie wymieszałam.
  • Foremki posmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Każdą foremkę włożyłam do reklamówki, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrośnięcia na 12 godzin.
  • Po tym czasie chlebki wyrosły do wysokości foremek.
  • Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam jeszcze 30 – 40 minut.
  • Upieczone chlebki wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.


Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym


Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym
Wspomnienie letnich dni – Śladków Mały
About the Author

Leave a Reply

*