default-logo

Chleb pszenno – jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim

Dobrych chlebów nigdy dość a ten który dziś przedstawiam do takich należy, dodatek pieprzu syczuańskiego powoduje lekkie pieczenie na języku ale nie ostrość.

Polecam zwolennikom dań lekko pikantnych.

Idealny do wędliny, serów czy tylko z masłem.

Chleb pszenno – jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim.

Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim


Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim



Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

  • 260 g zakwasu pszennego
  • 800 ml wody
  • 20 g soli
  • 450 g mąki pszennej razowej graham T 1850
  • 200 g mąki pszennej T 450
  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 310 g bio mąki jęczmiennej T 1850

Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim

Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, dolałam wodę i wsypałam sól i wymieszałam.
  • Teraz dodałam wszystkie mąki i pieprz i dokładnie wymieszałam do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyłam do 2 keksówek 26 x 12 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
  • Włożyłam foremki do torby foliowej i zostawiłam na blacie kuchennym na noc – 14 – 16 godzin.
  • Chlebki urosną do wysokości foremki.
  • Po tym czasie spryskałam chlebki wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 – 45 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - jęczmienny na zakwasie pszennym z pieprzem syczuańskim
„Ogród Zmysłów – zmysł słuchu – Poddębice

About the Author

Leave a Reply

*