default-logo

Chleb pszenno – gryczany

sobota, 20 października 2018

Chleb pszenno - gryczany

Pyszny chleb z lekkim posmakiem gryki, idealny na śniadanie, na kanapki, jako dodatek do zup.

Polecam gorąco upieczcie sobie taki chlebek, nie będziecie żałować.

Dziś zjadłam dwie pajdy z masłem, pycha.

Pszenno – gryczany chleb na zaczynie.

Chleb pszenno - gryczany


Chleb pszenno - gryczany


Chleb pszenno - gryczany

Składniki:

Zaczyn I:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 200 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli


Zaczyn II:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 200 g wody
  • 10 g świeżych drożdży


Chleb właściwy:

  • oba zaczyny
  • 50 g mąki żytniej T 720
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżka oleju


Chleb pszenno - gryczany


Chleb pszenno - gryczany

Przygotowanie chleba:

  • Wszystkie składniki na zaczyn I wymieszałam, nakryłam miskę folia spożywczą i odstawiałam na 12 godzin.
  • Wszystkie składniki na zaczyn II wymieszałam, nakryłam miskę folią spożywczą i odstawiłam na 12 godzin.
  • Do misy robota dodałam oba zaczyny, mąki, sól, rozpuszczone w 50 ml wody drożdże, miód i olej i mieszałam do połączenia składników, potem wyrabiałam mieszadłem hakowym dość luźne ciasto 6 minut, – ręcznie należy wyrabiać 10 minut.


Chleb pszenno - gryczany


  • Nakryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na 30 minut, lekko podrośnie.


Chleb pszenno - gryczany


  • Potem wyjęłam ciasto na blat i delikatnie składałam w kopertę lekko je rozciągając.
  • Jeśli ciasto się rozlewa wystarczy trochę podsypać mąką.
  • Następnie ciasto uformowałam w kulę i przełożyłam do garnka żeliwnego


Chleb pszenno - gryczany


  • – średnica minimum 24 cm – i pozostawiłam do wyrastania na kolejne 30 minut.


Chleb pszenno - gryczany


  • Następnie garnek nakryty pokrywką wstawiłam do zimnego piekarnika, nastawiłam temperaturę na 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Od momentu osiągnięcia temperatury przez piekarnik piekłam 20 minut, potem zdjęłam pokrywkę i piekłam kolejne 15 – 20 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.


Chleb pszenno - gryczany


Chleb pszenno - gryczany

Smacznego.

Źródło.

„Podróże małe i duże”

Chleb pszenno - gryczany
Pałac w Ujeździe
About the Author

Leave a Reply

*