default-logo

Chleb na zakwasie z semoliną

Przepis na podstawie przepisu z książki D. Leadera „Local Breads”.

Chleb jest pyszny, ma sprężyste wnętrze i chrupiącą skórkę.

Piekłam go na kamieniu do pizzy, można też na blaszce, wcześniej nagrzanej.

Chleb z semoliną.

Chleb na zakwasie z semoliną


Chleb na zakwasie z semoliną

Składniki:

  • 200 g zakwasu z semoliny lub pszennego lub żytniego – dałam pszenny
  • ok. 350 g letniej wody
  • 500 g semoliny 
  • 15 g soli morskiej

Chleb na zakwasie z semoliną


Chleb na zakwasie z semoliną

Przygotowanie chleba:

  • Wymieszałam zakwas z wodą a następnie dodałam sól i semolinę.
  • Wyrabiałam robotem z mieszadłem hakowym około 12 minut na drugim biegu.
  • Ciasto stało się wówczas sprężyste i elastyczne.
  • Miskę spryskałam oliwą a z ciasta uformowałam kulę, włożyłam ją do miski, nakryłam folią i odstawiłam do wyrastania aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Trwa to różnie w zależności od mocy zakwasu i ciepła w pomieszczeniu.
  • W temperaturze 24 C trwa to zazwyczaj ok. 4 – 5 godzin.
  • Potem ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i uformowałam bochenek, włożyłam go do koszyka rozrostowego wysypanego mąką ryżową.
  • Nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na 1,5 – 2 godzin.
  • Piekarnik nagrzałam wraz z kamieniem do pizzy do 220 C.
  • Wyrośnięty chleb przełożyłam na nagrzany kamień, nacięłam chleb żyletką.
  • Na dno piekarnika wrzuciłam kostki lodu aby naparować w środku.
  • Piekłam chleb 40 – 50 minut, ma być dobrze rumiany a postukany pod spodem wydaje głuchy dźwięk.
  • Studziłam chleb na kratce.

Chleb na zakwasie z semoliną


Chleb na zakwasie z semoliną

Smacznego.

Przepis z książki D. Leadera „Local Breads”.

„Podróże małe i duże”

Chleb na zakwasie z semoliną
Świtezianka
About the Author

Leave a Reply

*