default-logo

Chleb na zakwasie z rozmarynem

Dziś chleb prosty i bardzo smakowity, pachnący rozmarynem.

Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem.

Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz.

Chleb na zakwasie z rozmarynem.

Chleb na zakwasie z rozmarynem


Chleb na zakwasie z rozmarynem


Chleb na zakwasie z rozmarynem

Składniki: foremka 26 x 12 cm

  • 250 g mąki żytniej razowej T 2000
  • 175 g mąki pszennej T 650
  • 350 – 380 g letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • kilka gałązek rozmarynu w tym 2 łyżki posiekanego
  • 1 szklanka płatków orkiszowych pieczonych
  • 10 ml oliwy
  • 100 g zakwasu żytniego


Chleb na zakwasie z rozmarynem


Chleb na zakwasie z rozmarynem

Przygotowanie chleba:

  • Zakwas wymieszałam z wodą i solą.
  • Dodałam mąki, płatki orkiszowe, posiekany rozmaryn, oliwę i wymieszałam aż powstało jednolite ciasto.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, wyrównałam.
  • Na wierzchu ułożyłam gałązki rozmarynu.
  • Nakryłam ciasto folią i odstawiłam na całą noc do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb na zakwasie z rozmarynem


Chleb na zakwasie z rozmarynem

Smacznego.

„Podróże małe i duże”

Chleb na zakwasie z rozmarynem
Złota Polska Jesień – Arboretum SGGW w Rogowie woj. łódzkie
About the Author

Leave a Reply

*