default-logo

Chleb miodowy na zakwasie

niedziela, 17 stycznia 2021

Chleb miodowy na zakwasie

Taki chleb można zajadać z miodem, samym masłem, wędliną i zawsze smakuje wyśmienicie.

Potrzebny będzie jednak zakwas żytni.

Wydaje mi się że taki zakwas łatwo można zrobić samemu przy odrobinie chęci, to naprawdę nic trudnego a potem można wypiekać właśnie taki oto chlebek.

Miodowy chleb.

Chleb miodowy na zakwasie


Chleb miodowy na zakwasie

Składniki: keksówka 26 xx 16 góra

  • 180 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 60 g miodu
  • 10 g soli
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 50 g siemienia lnianego + do posypania

Chleb miodowy na zakwasie


Chleb miodowy na zakwasie

Przygotowanie chleba:

  • Na suchej patelni podprażyłam siemię lniane i wystudziłam.
  • Do miski wsypałam obie mąki, dodałam wystudzone siemię, sól, miód, wodę i zakwas i dokładnie wymieszałam, bez wyrabiania.
  • Miskę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 6 – 8 godzin.
  • Keksówkę posmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto chlebowe, wyrównałam wierzch, spryskałam wodą i posypałam siemieniem.
  • Nakryłam folią spożywczą i ponownie pozostawiłam do wyrastania.
  • Tym razem na ok. 4 godziny.
  • Pamiętajcie że chleb może rosnąć u każdego inaczej, zależy to od temperatury otoczenia czy mocy zakwasu.
  • U jednych będą to 2 godziny a u innych 6 godzin, nie przejmujcie się tym, chleb ma wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekarnik rozgrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół a do środka włożyłam naczynie z wodą.
  • Piekłam chleb ok. 45 minut a po 30 minutach wyjęłam naczynie z wodą.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb miodowy na zakwasie

Smacznego.

Na podstawie przepisu Piotra Kucharskiego.

„Podróże małe i duże”

Chleb miodowy na zakwasie
Jezioro Ukiel w Olsztyn/Gutkowo woj. warmińsko – mazurskie
About the Author

Leave a Reply

*