default-logo

Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie

Kolejne pyszne bochenki dziś przedstawiam.

Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki.

Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam.

Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba.

Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie.

Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie


Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie



            Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm

                        Zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 100 g zakwasu pszennego na mące T 650
  • 100 g wody


                        Chleb właściwy:

  • cały zaczyn
  • 100 g mąki bio gryczanej 
  • 100 g mąki bio jęczmiennej
  • 350 g mąki pszennej T 650
  • 500 g wody
  • 12 g soli
  • 1 szklanka skiełkowanych nasion kaszy gryczanej niepalonej


Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie

Najpierw zrobiłam zaczyn i było to rankiem.

Wymieszałam składniki, przykryłam folią i odstawiłam na 14 – 16 godzin.

Po tym czasie połączyłam zaczyn z wodą, mąkami, solą i kaszą.

Ciasto przełożyłam do foremek, foremki do toreb foliowych i pozostawiłam je na blacie kuchennym na całą noc – 12 godzin.

Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i piekłam wyrośnięte chlebki przez 20 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 220 C i piekłam kolejne 20 minut.

Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie

Smacznego.

Autor: Dorota Owczarek

                                           „Podróże małe i duże”

Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie
Augustów
About the Author

Leave a Reply

*