default-logo

Chleb marchwiowy na zakwasie

poniedziałek, 29 października 2018

Chleb marchwiowy na zakwasie

Czy uwierzycie że przed chwilą chodziłam w letnich bluzkach, choć w kalendarzu królował od dwóch tygodni październik? dlatego tak przykro przestawić się na zimowe kurtki, czapki i szaliki.

U mnie padał śnieg z deszczem, a mnie jest szkoda lata.

Tym chętniej przystąpiłam do wypiekania chleba marchewkowego, słonecznego i pachnącego odchodzącym latem czy jesienią?

Chleb wypiekałam w comiesięcznej Piekarni Amber – chleb wybrała dla nas Badylarka i to był najlepszy wybór.

Moje wykonanie nieco odbiegało od oryginału ale rezultat jest znakomity.

Prosty w wykonaniu chleb na zakwasie na soku ze świeżo wyciśniętej marchwi jest znakomitym posiłkiem śniadaniowym nie tylko do miodu czy dżemu, idealnie smakuje z wędliną, serem, spróbujcie koniecznie.

Marchewkowy chleb z żurawiną na zakwasie.

Chleb marchwiowy na zakwasie


Chleb marchwiowy na zakwasie



Składniki: 1 duży bochen

  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki chlebowej T 650 + do podsypania
  • 8 g soli kuchennej
  • ok. 350 ml soku z marchwi świeżo wyciśniętego
  • 3/4 szklanki żurawiny – ja dałam pół/pół żurawina i suszone czereśnie
  • 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka nasion kminku

Chleb marchwiowy na zakwasie


Chleb marchwiowy na zakwasie

Przygotowanie chleba marchwiowego:

  • Na godzinę przed wyrabianiem zalałam pestki słonecznika wodą i pozostawiłam aż pestki całkowicie wchłonęły wodę.
  • Do miski wlałam 350 ml świeżo wyciśniętego soku z marchwi, dodałam zakwas i sól, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę, żurawinę, czereśnie i pestki słonecznika, zarobiłam ciasto, ręką wyrobiłam na gładkie i elastyczne.
  • Jeśli za bardzo się lepi, podsypywałam mąką.
  • Ciasto odstawiłam przykryte ściereczką do wyrastania na kilka godzin, zależy to od mocy zakwasu – u mnie trwało to 4 godziny, czasami lepiej zostawić ciasto na noc.
  • Musi podwoić swoją objętość.

    Chleb marchwiowy na zakwasie

  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam delikatnie.
  • Ściereczkę lekko zwilżyłam wodą, posypałam mąką i kminkiem, przełożyłam na nią bochen

    Chleb marchwiowy na zakwasie

    i zawinęłam tak aby miało ciepło i było zwarte.

    Chleb marchwiowy na zakwasie

  • Ciasto wyrastało około godziny ale jak już pisałam czasami może to być 2 lub 3.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dołem do góry i ponownie przykryłam ściereczką – tak zostawiłam na 15 minut.
  • Po tym czasie nacięłam chleb żyletką, spryskałam blaszkę i chleb wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 50 – 55 minut.
  • Upieczony, postukany pod spodem chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Chleb marchwiowy na zakwasie


Chleb marchwiowy na zakwasie

Smacznego.

Chleb marchwiowy na zakwasie
Październikowa jesień

W połowie października, gdy słońce jeszcze świeciło cudnie i mocno wędrowaliśmy tu i ówdzie, napawając się pięknem jesieni.

Na zdjęciu kadr ze Słodkowa gdzie pięknym parkiem i stawami otoczona jest Miejska Biblioteka Publiczna.

Biblioteka znajduje się w Dworku z początków ubiegłego wieku.

Chleb marchwiowy na blogach:

am. art kolor – klik!

Apetyt na Smaka – klik!

Idę i myślę – klik!

Kuchnia Gucia – klik!

Kuchennymi drzwiami – klik!

Moje małe czarowanie – klik!

Ogrody Babilonu – klik!

Proste potrawy – klik!

Weekendy w domu i ogrodzie – klik!

W poszukiwaniu slowlife – klik!

Zacisze kuchenne – klik!

About the Author

Leave a Reply

*