default-logo

Chińszczyzna z owocami morza

Takie szybkie danie, takie proste danie a jakie pyszne.

Lubicie chińskie dania? My uwielbiamy i czasami tak szybko i sprawnie w naszej kuchni powstają takie przepyszne dania.

Zachęcam do gotowania razem ze mną.

Danie chińskie z makaronem ryżowym i owocami morza.

Chińszczyzna z owocami morza


Chińszczyzna z owocami morza



Składniki:

  • 100 g makaronu chińskiego ryżowego typu noodle
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 cm białej części pora
  • 1 marchew
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 225 g mieszanki owoców morza – kalmary, krewetki, małże


Chińszczyzna z owocami morza


Chińszczyzna z owocami morza

Przygotowanie dania:

  • Makaron zalałam wrzącą osoloną wodą, nakryłam miskę talerzem i pozostawiłam na 5 minut.
  • Cebule obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek po obraniu pokroiłam w plastry.
  • Pora natomiast po umyciu pokroiłam w półplastry.
  • Marchew, umyłam i pokroiłam w słupki 3 cm długości.
  • Cukinie umyłam, osuszyłam i wraz ze skórką pokroiłam w zapałkę.
  • W głębokiej patelni albo w woku rozgrzałam oliwę i podsmażałam po kolei, najpierw cebulę, pora i czosnek, chwilę, jakieś 3 minuty.
  • Teraz wrzuciłam marchew i cukinię, smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Dodałam sos sojowy, ostrygowy i smażyłam następne 3 minuty.
  • Na koniec włożyłam owoce morza – miałam mrożone, wcześniej je rozmroziłam – mieszałam cały czas i smażyłam 5 minut.
  • Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem czarnym.
  • Odcedziłam makaron i podałam z mieszanką z woka.


Chińszczyzna z owocami morza


Chińszczyzna z owocami morza

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Chińszczyzna z owocami morza
Fale Morza Bałtyckiego – Kąty Rybackie
About the Author

Leave a Reply

*