default-logo

Chińszczyzna z mango

Danie błyskawiczne w wykonaniu, dietetyczne i bardzo pyszne.

Ja podałam tutaj podpiekane tortille ale można podać z ryżem, będzie treściwsze.

Zaczynamy gotować pyszne i zdrowe danie? zapraszam.

Chińskie danie z mango.

Chińszczyzna z mango


Chińszczyzna z mango



Składniki: 2 porcje

  • 200 g polędwicy wieprzowej 
  • 1 jędrne duże mango
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sos sojowego
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • tortille do podania


Chińszczyzna z mango


Chińszczyzna z mango

Przygotowanie dania:

  • Polędwiczki umyłam, osuszyłam i pokroiłam w cienkie półplasterki.
  • Doprawiłam solą i pieprzem, obtoczyłam w mące.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a paprykę w paski.
  • Imbir starłam na tarce, chili drobno posiekałam tak samo jak czosnek.
  • Mango obrałam i pokroiłam w słupki.


Przygotowanie sosu:

  • Wymieszałam wodę, sos sojowy, miód i ocet.


Smażenie:

  • W woku rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim warzywa czyli paprykę, cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili.
  • Smażyłam 3 minuty, dodałam połowę mango, smażyłam 2 minuty, zdjęłam warzywa z patelni.
  • Wlałam druga łyżkę oleju i podsmażyłam mięso, smażyłam 3 minuty aż mięso się równomiernie obsmażyło.
  • Wrzuciłam do woka ponownie warzywa, wlałam sos, włożyłam resztę mango i smażyłam jeszcze 2 minuty aż sos zgęstniał.
  • Tortille pokroiłam na trójkąty i podpiekłam na suchej patelni, podałam do dania.


Chińszczyzna z mango

Smacznego.

Przepis kuchni chińskiej.

„Podróże małe i duże”

Chińszczyzna z mango
Ruiny Pałacu we Włostowie
About the Author

Leave a Reply

*